Любопитни факти

24 от най-любопитните факти на света

Влиятелното британско издание "Индипендънт" събра от световните мисловни тръстове 24 от най-интересните факти за света около нас и вътре в нас. Представяме ви ги и ние.

1. Ако изядете черния дроб на бяла мечка, може да умрете. В него се съдържа твърде много витамин А, който в големи количества е токсичен за хората.

2. Преди да се приближи до женската, мъжкият жираф души урината й, за да провери дали е в овулация. Този процес е известен като реакцията на Флемен.

3. Един човешки косъм може да издържи 100 кг тежест.

4. Медът не се разваля. Вашите пра-пра-пра-правнуци може да изядат спокойно буркан с мед, който сте купили преди пет години, без да им стане нищо.

5. Точно както имаме уникални отпечатъци на пръстите, така имаме и уникален отпечатък на езика.

6. Някои безкрайности са по-големи от други. 

7. Римляните са чистели зъбите си с урина.

8. Двойният агент Хуан Пухол Гарсия получава ордена Железен кръст от германците, и в същото време е провъзгласен за Кавалер на британската империя за заслугите си по време на Втората Световна война.

9. Саудитска Арабия внася камили... от Австралия.

10. Високите токчета са измислени първоначално от персийските воини, за да могат да се задържат по-лесно в стремената на коня.

11. Най-отровният токсин, познат на човечеството, е... ботоксът.

12. Между Северна Корея и Финландия има само една държава - Русия.

13. Омарите не стареят.

14. Най-младата майка в документираната история е била на пет години.

15. Бележниците на Мария Кюри още са радиоактивни.

16. Медузата Turritopsis nutricula е безсмъртна.

17. През 1975 г. проф. Джак Хедърингтън записва сиамската си котка като съавтор на труд по физика.

18. Океанографът Робърт Балард бил на секретна мисия по време на Студената война. Той трябвало да търси потопени ядрени подводници, но се натъкнал на... "Титаник".

19. Преди да му бъде измислено отделно име, оранжевият цвят е бил наричан "жълто-червен". Настоящото си име получава от портокалите през старофренски - orenge, което на свой ред идва от санскритското naranga.

20. Норвегия е давала рицарско звание на пингвин.

21. Песните на Тина Търнър се използват, за да плашат птиците далеч от пистите на летището "Ставертън" във Великобритания.

22. Актьорът Кристъфър Уокън е работил като укротител на лъвове.

23. Има хора, които са алергични към сперма.

24. Актьорът Анди Гарсия е роден с недоразвит сиамски близнак с размера на топка за тенис, сраснат към рамото му.

Най-странните села в света - без врати и без слънце

Виганела

България се гордее с прекрасна природа, величествени планини, златни поля и синьо море. Страната ни има стотици китни кътчета, които освен невероятна природа предлагат и потапяне във вековната ни история: древният Несебър, Мелник със стръмните си пясъчници и гъсто вино или уханният Казанлък. Десетки разхвърляни из Родопите селца предлагат гостоприемство, обичаи и традиции. Но не само ние можем да се похвалим с интересни и уникални селища, които трябва да се посетят. Светът е пълен с местенца, които привличат с необичайна красота, други - със странностите си, а трети с това, че нямат слънце, което да ги огрява. Ето пет от най-странните села по света.

Шани Шингнапур е селце в Индия, в което има само 300 къщи. На пръв поглед в това няма нищо странно. Странното е, че... нямат врати. Нито една от тях. Вярвате или не, но дори банката в селото няма врати. Домовете на жителите, училището, болницата, магазините, всички сгради са отворени. Жителите вярват, че нямат нужда от ключалки и резета, само вечер поставят преграда пред входа на жилището си, за да не избягат през нощта животните. А що се отнася до публичните тоалетни, по молба на жените в селото те имат право да се закрият с някакъв плат.

В италианското селце Виганела пък имат врати, но нямат слънце. Поради интересното си местоположение до него не достигат слънчеви лъчи цели три месеца от годината. Виганела се намира на 130 км северно от Милано. Селото попада от погрешната страна на долина, заобиколена от високи планини. Поради тази причина селото е лишено от слънчева светлина от ноември до февруари. Векове наред жителите приемали съдбата си безропотно, докато един от местните инженери не предложил хитра идея. През 2005 г. с подкрепата на Пиерфранко Медали - кмета на селото, са събрани 100 000 евро за слънчев панел, който да се изгради и постави от другата страна на планината, за да отразява слънцето и да хвърля светлина. Конструкцията тежи над 1 тон и е с площ от 40 кв. м. Тя е твърде малка, за да осветява целия град и затова площадът е избран за мястото, на което да има светлина за 6 часа през деня.

В едно село близо до Амстердам, Холандия, жителите, които са 152-ма, не биха обръщали внимание дали има слънце или не, защото всички те страдат от заболявания, свързани с паметта. Точно поради тази причина носи интересното име Деменция. Селото е проектирано да изглежда като нормално. Жителите му могат да пазаруват в магазини, да се хранят в ресторанти, да ходят на театър или да изпращат писма в пощата. Всичко това обаче се извършва под контрол, който следи за безопасността на болните. В селото има камери и цивилна охрана, която да спомага за благоприятен живот. Приятелите и близките на жителите се насърчават да ги посещават, въпреки че те може и да не ги познаят.

Едно испанско село пък от бяло станало синьо. Хускар се намира в близост до Малага в провинция Андалусия. Там няма нищо забележително - само 220 жители, които приемат неколкостотин туристи всяка година. Всичко това обаче се променя през пролетта на 2011 г. Продуценти от филмовата компания „Сони” искат да боядисат всички сгради в синьо по случай премиерата на „Смърфовете” и по този начин да привлекат вниманието към селото. Разбира се, за период от шест месеца, след които отново да върнат стария облик на селото. Отначало жителите не били съгласни, но след проведено гласуване дават зелена светлина на рекламната кампания. Интересното идва, когато след договорения срок от „Сони” се обаждат на кмета, за да извършат обещаното пребоядисване в бяло. Тогава обаче жителите отново гласуват сградите да останат сини. От този момент Хускар се превръща в Смърфово. Разбира се, само метафорично.

Янгси, отдалечено село в югозападната част на Китай в провинция Сечуан, не озадачава с цвета си, а с жителите си. Около 40%, или 36 от всичките 80 от тях, са джуджета. С години китайските учени се опитват да разберат на какво се дължи това, но не могат да разберат. През 1997 г. се появява теория, според която високата концентрация на живак в почвата е основна причина за странното явление. Тя обаче остава недоказана. Днес Янгси е известно като селото на джуджетата. Според старейшините щастливият живот е разрушен заради заболяване, което поразило региона преди много години. Тогава децата се разболели и спрели да растат, оставайки на височината, на която са били по време на епидемията. Вярно или не, факт е, че много от жителите страдат от различни заболявания заради ръста си.

Светът е шарен, хората са различни, а някои села са сини. В това разнообразие се крие красотата на планетата ни. Въпросът е да не спираме да се радваме на това, което имаме, и да не спираме да изучава света около нас.